Thursday, January 15, 2009

IN A LOVING MEMORY

Hari ni genap lah 2 tahun nenek aku tinggalkan kami semua , cucu-cucu , anak-anak, Menantu-menantu dan juga suami tercinta. 15 Januari 2007 tarikh yang memberi peringatan besar kepada kami semua di mana tarikh beliau kembali ke Rahmatullah dua tahun yang lalu. Rasa macam baru beberapa bulan, tapi kenyataannya sudah 2 tahun.

Kadang-kala aku masih rasa janggal pabila balik ke kampung tanpa kewujudan beliau di situ. Mungkin selalu menjadi kebiasaan jika balik kampung sahaja , dia lah yang sering menyambut kepulangan kami dengan hati yang begitu ceria dan gembira kerana tiada lain yang lebih menggembirakannya selain melihat anak-anak dan cucu-cucunya datang melawat.

Masih segar di ingatku segala kenangan aku dan adik-adik serta sepupu-sepupu aku yang lain sewaktu menghabiskan masa dengan beliau dikala cuti sekolah.Bangun seawal 6pagi, untuk memberi makan kepada ayam-ayam peliharaannya. Dari situ jugalah aku belajar cara memanggil ayam, memegang ayam dan memberi makan kepada ayam dari tapak tangan. Tidak lupa juga memberi makan kepada kambing-kambing yang ada. Bila aku sudah dewasa baru aku sedar betapa nenek aku itu cintakan fauna. Sehinggakan ada kambing yang sangat manja dengan nenek aku.

Aku rindu masakannya, masakannya simple , hanya menggunakan sayur yang ditanam sendiri tapi keenakannya mebuatkan aku tambah 2 -3 kali. Itulah salah satu keistimewaan insan yang aku gelar nenek.Dia seorang yang sanggup korban kan apa saja untuk keluarganya. Aku ingat lagi semasa aku kecil, aku ingin membeli seutas jam tangan yang di jual di tamu Tuaran , tapi mama dan bapa aku enggan membelikannya. Akibat dari aku merajuk sehinggalah sampai dekat kampung.Apabila nenek aku nampak aku dengan muka masam dia cuba memujuk dengan kata-kata tapi tidak juga berhasil.Selepas itu dia memberikan jam dia kepada aku untuk kembalikan keceriaan di muka aku. Aku pun selepas itu beransur-ansur ceria kembali. Pada masa itu, aku tidak terfikir betapa pemurahnya nenek aku korbankan jam tangan dia sendiri untuk diberikan agar cucunya berhenti merajuk.

Itulah antara secebis kenangan dari selautan memori aku dengan beliau. Segalanya akan aku semat di dalam hati dan akan aku kongsi dengan adik , saudara –mara mahupun anak aku kelak. Hajjah Kasmah Bte Takan , nama ini aku aku ingat sampai bila-bila.Sempena 2 tahun pemergian arwah nenak aku, satu kenduri bakal diadakan pada hari sabtu ini berserta itu marilah kita sama-sama sedekahkan Al-Fatihah kepada beliau agar rohnya diberkati dan di cucuri rahmat.

Amin

Sekian

(15.01.09) ( 11.44pm)

Monday, January 12, 2009

TEAM BUILDING HUMAN RESOURCE DEVELOPMENT UNIT

On the 9 and 10th of Jan 2009, our department organized a team building for our own unit. It was held in Nexus Karambunai Resort.. Tema yang digunakan ialah MERAH!!!!
Malam pegi Darlin Darlin after Dinner at Kingfisher Restaurant untill 12.30am. Malam tu semua tunjuk taring bersalsa!! hehehehe

Besoknya, pegi Lagoon, dimana aktiviti dijalankan.. ada 3 game smuanya, Paling mencabar game yang pertama and ke-3 (kurik pasir di pantai huhu)

Yus Dijulang untuk RING THE BELL!!! wahahahhaha


Tapi paling best reward dia sangat BESAR!!!!!!!!!!!!Q
Kami semua dapat Cuba BANANA RIDE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
WuHOOOOOOOOOOOOOOOOO
Best WOOO!!!

Tengok ada budak baik kan...
It was fun but tiring lah... sgt2 penat... At lest dengan buat aktiviti mcm ni, dapat juga eratkan komunikasi dan social interaction between us, bcz mayb ada lagi org2 yang aku blum brapa kamcing di sini but , Don worry, Boleh bah !! hehehe
k la, that's all 4 now!


p/s = penat tunggu mohd chong haritu..wahahahahahhahahahahaha

Sunday, January 11, 2009

CUT IT OUT !!!

Last sunday, me my bro and my cousin went 2 1 borneo cz i wanted to cut my hair. During that time i was i dilemma of coosing which one should i go for. It is between Traxx (if i was not mistaken with the spelling la.. situated in front of GSC) and ISKANDAR's Hair and Make -Up Studio ( sama level juga dengan GSC , situated near the new bowling arcade)
It's quite along time jugalah fikir which one is better.

Then, when i look around Traxx macam not convinience , bcz there's no seat untuk org yang datang teman kan kawan dia p gunting.. Bayangkan kalau dia buat Colouring rambut, mesti berjam2, xkan kawan dia berdiri ja sampai habis..??
so i decided to choose ISKANDAR and my choice was Right!! My hair turn out to be exactly what i want it to be. WELL DONE!! Furthermore, the stylist also the one who own the place, Mr ISkandar himself.

The pricing

ISKANDAR

Cut and Wash RM 40
Cut RM25

Traxx
Cut and Wash RM 45 (stylist)
Cut RM 35